Вашата еmail адреса
за најава на ЛОГИН
еmail листатаЗа Одјава
18 септември 2019
Заедницата на единиците на локалната самоурпава – ЗЕЛС Ве поканува на 19 септември, 2019г. (четврток) со почеток во 10.30 часот да ја проследите завршната Конференција “Поддршка на локалните самоуправи на РСМ во промоција на одржлива урбана мобилност”. Конференцијата ќе ја отворат Душица Перишиќ, извршен директор на ЗЕЛС, Давид Оберхубер, регионален директор на ГИЗ и претставник на Министерството за животна средина и просторно планирање. Конференцијата ќе се одржи во просториите на ЗЕЛС, на ул.Копенхагенска 5, Скопје (Тафталиџе2).
18 септември 2019
Заедницата на единиците на локалната самоуправа-ЗЕЛС оствари средба со Карл Хајнц Ламберц, претседател на Комитетот на региони на Европската Унија (КоР). Делегацијата во состав Петре Шилегов, претседател на ЗЕЛС и градоначалник на Град Скопје, и Благој Бочварски, градоначалник на Штип и ко-претседавач на Заедничкиот консултативен комитет со ЕУ, ги претставија најновите активности преземени за продлабочување на процесот на децентрализација во земјата. За постигнување резултати, како што рече Шилегов, ЗЕЛС и Владата имаат интезивни средби на договарање на различни нивоа, каде основната позиција на ЗЕЛС е дека преземањето дополнителни надлежности на локално ниво треба соодветно финансиски да биде поткрепено од власта.
4 септември 2019
Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Северна Македонија, во рамките на проектот „ЛоГов“, во периодот април – август, оваа година, беше домаќин на двајца докторанти од Полска и по еден докторант од Аргентина и од Италија. Секој од нив, во период од триесетина дена имаше можност секојдневно да ги следи активностите на ЗЕЛС и да ги прошири своите научни сознанија за организацијата на локалната власт во нашата земја, за процесот на децентрализација и за искуствата од неговата имплементација. Тие имаа можност да учествуваат на работилници, обуки и конференции што ги реализираше ЗЕЛС во овој период, при што некои од нив посетија и одредени општини. Овој студиски престој беше двострано исползуван, на начин што докторантите ги презентираа моделите на организирање и учество на граѓаните во процеси на градење на локалните политики и донесувањето на одлуки од локално значење, што се применуваат во нивните земји, пред стручната служба на ЗЕЛС и пред дел од општинската администрација.
4 септември 2019
На 11 и 12 септември, 2019 година во Скопје, во „City Hall Center“ ќе се одржи хакатон „Иновативна трка за решавање на предизвиците!“ на кој се поканети претставници од локалната власт и претприемачи и компании од земјата. Хакатонот се реализира во рамките на проектот „Подобрување на општинското управување“, што го спроведува УНДП во партнерство со Министерството за локална самоуправа, што е финансиски поддржан од Европската Унија.
23 август 2019
ЗЕЛС во континуитет обезбедува поддршка на единиците на локалната самоуправа за спроведување на законските обврски што општините ги имаат во делот на родовото одговорно буџетирање и за реализација на активностите за обезбедување на родово одговорна локална власт. Во таа насока, ЗЕЛС од месец август, своите активности ќе ги зајакне и со започнувањето на реализацијата на Проектот „Кон родово одговорни општини: зајакнување на општинските капацитети за политики за родова еднаквост и родово одговорно буџетирање“, што со поддршка на UN Women ќе се спроведува до втората половина на 2021 година.
20 август 2019
Во просториите на ЗЕЛС, на 14 и на 19 август, 2019 година беа одржани поединечни работилници за претставниците од општинската администрација на единиците на локалната самоуправа: Охрид и Куманово. Станува збор за активности во рамките на Проектот ,,Поддршка на единиците на локалната власт на Република Северна Македонија во промоција на одржлива урбана мобилност“ („Sustainable urban mobility planning- SUMP“), што ги реализира ЗЕЛС во соработка со Германската агенција за меѓународен развој (GIZ). Всушност, ова се двете општини, од вкупно пет, кои беа избрани на повикот за пријавување на заинтересираните локални власти за добивање на експертска помош во процесот на стратешко планирање за одржлива урбана мобилност (SUMP), објавен од ЗЕЛС во месец мај, оваа година. Работилниците за останатите три општини: Битола, Карпош, Кавадарци беа одржани во месец јули.
13 август 2019
Заедницата на единиците на локални самоуправи на Република Северна Македонија - ЗЕЛС со поддршка на проектот „Одржлива урбана мобилност во Југоисточна Европа - SUMSEEC II[1]“, Отворениот фонт на Југоисточна Европа за енергетска ефикасност (ORF EE), ги поканува сите заинтересирани општини да се пријават на Европската недела на мобилност во нивните општини од 16-22.9.2019година. Детали за условите за аплицирање се дадени во приложениот формат.
8 август 2019
На 11 јули, 2019 година Управниот одбор на ЗЕЛС ја одржа единаесеттата седница. На покана од претседателот на ЗЕЛС, Петре Шилегов, на седницата присуствуваше и новиот министер за локална самоуправа на Република Северна Македонија, Горан Милевски, кој беше запознаен со генералните ставови на локалните власти, во насока на преземањето на следните активности за продолжување на децентрализацијата во земјава. И двете страни изразија задоволство од партнерскиот однос на локалната и централната власт, при што беше догорено поставувањето на контурите на овој процес на почетокот да биде во рацете на локалните власти и во соработка со Министерството за локална самоуправа, а потоа тој да биде презентиран пред премиерот и соодветните министерства. За таа цел на седницата беа избрани претставници од ЗЛЕС кои ќе ги изнесуваат ставовите на мешовитото работно тело. Всушност, како што беше договорено, ова работно тело на 18 јули, 2019 година го одржа првиот заеднички состанок, каде освен министерот и заменик министерот за локална самоуправа, учествуваа и двајца претставници од Кабинетот на премиерот на РСМ.
30 јули 2019
Комисијата за образование при ЗЕЛС, на 26 јули, 2019 година ја свика втората седница на ова тело на која на дневен ред беа поставени измените на Предлог - Законот за основно образование и Закон за наставници во основните и средните училишта. На самиот почеток на дискусијата, присутните констатираа дека овие предлог -законски решенија не се доставени на разгледување до ЗЕЛС за навремено изјаснување од страна на локалните власти, ниту пак ЗЕЛС е поканет да учествува со свои претставници во самиот процес на законските промени. Со тоа е нарушен еден од најзначајните взаемно утврдени принципи за соработка меѓу централната и локалната власт, воспоставени со Меморандумот за меѓусебна соработка на Владата и ЗЕЛС, потпишан во 2003 година. Во него е утврдено дека секој закон што се донесува или менува, а кој во својата содржина опфаќа ингеренции на локалната власт, треба претходно да биде доставен до ЗЕЛС со цел утврдување на ставовите на локалната власт по истиот.
29 јули 2019
Претставници од општините: Битола, Карпош,Кавадарци, Куманово и Охрид на 15 јули, 2019 година во просториите на ЗЕЛС проследија воведна обука на тема „Одржлива урбана мобилност во земјите на ЈИЕ “. Со оваа обука започна втората фаза од активностите на Проектот ,,Поддршка на единиците на локалната власт на Република Северна Македонија во промоција на одржлива урбана мобилност“ , што го реализира ЗЕЛС во соработка со Германската агенција за меѓународен развој (GIZ) “.

Погледнете во нашата архива на вести
Прирачник за новоизбраните градоначалници и советници на општините

Годишен извештај 2018

Гласило

Урбана и одржлива мобилност-Mobilitet i qëndrueshëm urban

Стратешки план 2016 - 2020

Е - Градежна дозвола
Електронска градежна дозвола

Родова еднаквост


Градежно Земјиште
GRADEZNO ZEMJISTE

ЗЕЛС е-услуги
Forumski moderatori.mk

© Copyright ЗЕЛС 2009, Сите права се задржани.