Вашата еmail адреса
за најава на ЛОГИН
еmail листатаЗа Одјава
4 декември 2020
Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Северна Македонија - ЗЕЛС започна со спроведување на проектот „Регионално учење за имплементација на Агенда 2030 во Југоисточна Европа“ кој се имплемнтира во соработка со NALAS, Мрежата на асоцијации на локални власти на Југоисточна Европа, а поддржан од GIZ, Германското друштво за меѓународна соработка.
4 декември 2020
Заедницата на единиците на локалната самоуправа на Република Северна Македонија - ЗЕЛС започна со спроведување на проектот „Регионално учење за имплементација на Агенда 2030 во Југоисточна Европа“ кој се имплемнтира во соработка со NALAS, Мрежата на асоцијации на локални власти на Југоисточна Европа, а поддржан од GIZ, Германското друштво за меѓународна соработка.
26 ноември 2020
На 3 и на 10 декември, 2020 година, преку ZOOM електронската платформа ќе бидат организирани две регионални работилници (вебинари) наменети за претставници од општинската администрација на кои ќе се говори за подобрување на социјалните услуги на локално ниво, каде фокусот ќе биде ставен на дневните центри и активностите за подигнување на свеста за ранливите групи. Работилниците ќе се водат на англиски јазик, со симултан превод на македонски јазик, на српски и на албански јазик.
11 ноември 2020
Нова буџетска година; состојбите со спроведувањето на наставниот процес во услови на пандемија со вирусот КОВИД -19; актуелизирање на реформските процеси во основното и во средното образование; трансформација на работните места на наставниците и предизвици со стручните служби во училиштата, беа дел од темите за кои дискутираа градоначалниците со министерката за образование и наука, Мила Царовска на едночасовната онлајн средба што ја организираше ЗЕЛС на 11 ноември, 2020 година.
9 ноември 2020
Резултати од преполагањето на практичниот дел од испитот за Градежно Земјиште од полагањето одржано на 09.11.2020 година.
4 ноември 2020
Резултати од практичниот дел од испитот за Градежно Земјиште од полагањето одржано на 04.11.2020 година
3 ноември 2020
Зголемување на блок дотацијата за образование за 30% и обезбедување на флексибилност во изборот на моделот што ќе го користи секое училиште во согласност со општината, беа дел од ставовите што Комисијата за образование при ЗЕЛС ги утврди на седницата одржана во месец август а кои потоа беа доставени до Министерство за образование, Комисијата за заразни болести и Владата на РСМ. Истите ставови беа изнесени и на средбата што се одржа на почетокот на септември, меѓу градоначалниците и министерката за образование и наука, на која беа презентирани и насоките на МОН, за успешно стартување на новата учебна година во улови на пандемија со вирусот КОВИД -19.
29 октомври 2020
Денес имаме убав повод кој означува уште еден чекор во унапредувањето на соработката меѓу нашата земја и земјите од Европската Унија. Чекор што претставува потврда за продолжување на поддршката на Република Северна Македонија во правец на достигнувањето на европските стандарди. Токму проектот што го промовираме денес директно е насочен за локалната власт и укажува дека тие стандарди треба да ги имплементираме и во најситните пори на општественото живеење, односно да стигнат директно до секој граѓанин. Во таа насока, искуствата од европските региони и градови секогаш се добро дојдени. Ова го истакна Претседателот на ЗЕЛС, Петре Шилегов, во присуство на Дејвид Гир, амбасадорoт на Европската Унија; Горан Милевски, министерот за локална самоуправа и голем број на градоначалници и претставници од невладиниот сектор, на онлајн конференцијата на која официјално беше означен почетокот на повикот за предлог-проекти „ЕУ за општините“. Средствата во висина од 5 милиони евра ги обезбедува Европска Унија а дополнителните средства за кофинансирање на проектите се обезбедени од буџетот на државата и ќе се реализираат преку Министерство за локална самоуправа. Повикот ќе биде отворен до 30 декември, 2020 година, а имплементацијата на проектот ќе трае 3 години.
26 октомври 2020
Резултати од теоретскиот дел од испитот за Градежно Земјиште од полагањето одржано на 26.10.2020г
19 октомври 2020
Претседателството на Мрежата на територијални противпожарни единици (ТППЕ), на 16 октомври, 2020 година, во просториите на ЗЕЛС одржа состанок на кој беше разгледувана актуелната состојба со блок дотациите за пожарникарите, потоа барањето што до ЗЕЛС го достави Министерството за одбрана, како и Програмата за стручно усовршување на пожарникарите, подготвена од Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) .

Погледнете во нашата архива на вести
Прирачник за новоизбраните градоначалници и советници на општините

Годишен извештај 2019

Гласило

Урбана и одржлива мобилност-Mobilitet i qëndrueshëm urban

Стратешки план 2016 - 2020

Е - Градежна дозвола
Електронска градежна дозвола

Родова еднаквост


Градежно Земјиште
GRADEZNO ZEMJISTE

ЗЕЛС е-услугиForumski moderatori.mk

© Copyright ЗЕЛС 2009, Сите права се задржани.