Вашата еmail адреса
за најава на ЛОГИН
еmail листатаЗа Одјава
19 октомври 2019
Со одржување на средбата на претседателите на советите од Североисточниот регион на 17 октомври, во Општина Крива Паланка, ЗЕЛС ја заокружи оваа активност која се спроведуваше низ изминативе два месеци, по иницијатива на членовите на Комитетот на Совети во ЗЕЛС.
18 октомври 2019
На 16 октомври, 2019 година, во Општина Дебар, ЗЕЛС во соработка со претседателот на советот на оваа општина, Башким Машкули, организираше работилница на претседателите на општинските совети од Југозападниот и од Полошкиот регион. Оваа средба, петта по ред, е резултат на иницијативата која произлезе од последната седница на Комитетот на советите ЗЕЛС за поголема информираност на советите од соодветните региони за работата на Комитетот, за сите актуелни ставови и иницијативи донесените од органите и телата на ЗЕЛС, како и за јакнење на регионалната соработка меѓу претседателите на општинските совети.
18 октомври 2019
На 14 октомври, 2019 година, во хотелот „Континентал“ во Скопје, ЗЕЛС организира работилница на претседателите на општинските совети од Скопскиот плански регион. Оваа средба беше во рамките на иницијативата на ЗЕЛС да обезбеди зајакнување на регионалната соработка на претседателите на општинските совети и да ги информира за сите актуелни ставови и иницијативи донесените од органите и телата на Заедницата. Иницијативата беше утврдена на третата седница на Комитетот на советите, што се одржа на 4 јули, 2019 година, кога беше посочено дека за поуспешно работење на Комитетот потребна е поголема информираност на сите општински совети за преземените иницијативи и активности на ЗЕЛС, нивна меѓусебна соработка и утврдување на заеднички ставови и иницијативи од значење за развој на локалната власт.
17 октомври 2019
Една од важните реформи во образованието во нашата земја претставува реформата на средното стручно образование. Во таа насока, на 15 октомври, 2019 година, ЗЕЛС организираше работилница за лицата задолжени за образование од локалната власт на тема - “Предизвиците на локалната самоуправа во средното стручно образование“. Работилницата беше одржана во просториите на ЗЕЛС тренинг центарот и претставуваше дел од Годишниот план за обуки на ЗЕЛС за 2019 година. На работилницата беа поканети претставници од Центарот за стручно образование и обуки (ЦСОО) и претставниците на Советот за стручно образование и обука во чиј состав се претставници од министерствата за образование; за финансии; за труд и социјална политика; за економија; потоа од Бирото за развој на образованието, ЗЕЛС, Сојузот на стопански комори, Агенција за вработување, СОНК, Стопанската комора.
9 октомври 2019
Во август и септември, ЗЕЛС имаше интензивни активности за поддршка на општините, јакнењето на нивните административни капацитети, развивање на соработка со претседателите на општинските совети, како и во насока на лобирање за преземање на реформи за унапредување на системот за локална самоуправа.

Погледнете во нашата архива на вести
Прирачник за новоизбраните градоначалници и советници на општините

Годишен извештај 2018

Гласило

Урбана и одржлива мобилност-Mobilitet i qëndrueshëm urban

Стратешки план 2016 - 2020

Е - Градежна дозвола
Електронска градежна дозвола

Родова еднаквост


Градежно Земјиште
GRADEZNO ZEMJISTE

ЗЕЛС е-услуги
Forumski moderatori.mk

© Copyright ЗЕЛС 2009, Сите права се задржани.